در دنیای مدرن امروزی ، همه ابزارها جلوه زیباتری را به خود گرفته اند و روز به روز بر تکنولوژی ابزارهای مورد نیاز ما افزوده می شود و ترفندها و متدهای دیجیتالی متعددی بر روی آنها جهت راحتی کار افزوده می شود . تابلوسازی نیز از این امر مستنثنی نیست و هر روز تابلوهای تبلیغاتی مدرن و جدیدتری با نام ها و متدهای اجرایی متفاوتی به معرض نمایش گذاشته می شود .

یکی از عوامل تاثیرگذار در زیباسازی جلوه و نمای تابلوهای تبلیغاتی که به عنوان تابلو مغازه ،  تابلو شرکتی و یا تابلو فروشگاهی مورد استفاده واقع می شوند ، لامپ های ال ای دی یا لامپ های اس ام دی هستند . استفاده از اس ام دی ها سبب درخشندگی و زیبایی تابلوهای تبلیغاتی شده اند و علاوه بر زیباسازی تابلو سبب زیبا جلوه نمودن نمای ساختمان که تابلو در آن مکان نصب شده است نیز می شوند .

انواع لامپ ها در تابلوهای تبلیغاتی :

 

به طور کل تابلوساز از پنج نوع لامپ در حوزه تابلوسازی استفاده می کند که در ادامه مختصراً به هر یک از آنها اشاره خواهیم نمود .

 

با ما همراه باشید .

 

 

1) لامپ های نئون در تابلوسازی :

لامپ های نئون در تابلوسازی همچون مهتابی ، متد اجرایی متفاوتی نسبت به لامپ های رشته ای دارند و اجزای تشکیل دهنده آن ترانس ، استارتر ، غلاف شیشه ای ، گاز نئون و مواد شیمیایی افزودنی می باشد و تکنیکی که برای روشنایی بکار  می برد تخلیه گاز است . لامپ های نئون به صورت شیشه های خام از بازار تهیه می شوند و سپس در کارگاه تابلوسازی طی فرآیند حرارت دهی به اشکال هندسی مدنظر تبدیل می شوند و سپس با گاز نئون اشباع شده و پس از یونیزه شدن بر اساس جریان الکتریکی ، از خود نور تولید می کنند . نوری که توسط لامپ ها تولید می شود با توجه به گازی که در داخل آن پر می شود به رنگ های متفاوتی نمایش داده می شود . تنظیم جریان الکتریکی لامپ های نئون توسط ترانس انجام می پذیرد و زمانی که لامپ های نئون روشن می شوند ، ترانس جریان داخل گاز را تنظیم می کند تا میزان نور ایجاد شده ثابت نگه داشته شود .

 

اگر تمایل دارید در مورد فعالیت های صورت گرفته در کارگاه تابلوسازی بیشتر بدانید ، مطلب زیر را مطالعه کنید .

 

کارگاه تابلوسازی

 

نحوه عملکرد لامپ های نئون :

زمانی که کلید روشن شدن لامپ های نئون فشار داده می شود بین دو الکترود موجود در استارتر ، یک اختلاف ولتاژی 220 ولتی ایجاد می شود که این اختلاف موجب یونیزه شدن گاز موجود در غلاف شیشه ای لامپ ها شده و جریان الکتریسته از داخل گاز عبور داده می شود . با اعمال جریان الکتریکی ، گاز نئون و تیغه بی متال L  گرم می شود و بر اساس گرمای تولید شده خم می شود و با خم شدن آنها دو الکترود به هم می چسبند با این عمل رشته های فلزی سر لامپ ها که فیلامان نام دارد و در مسیر استارتر و چوک واقع شده است ، به رنگ سرخ در می آید که با سرخ شدن فیلامان ها ، اکترون های سطحی آنها از آن به خارج پرتاب شده و باعث یونیزه شدن گازهای احاطه شده در طرفین می شود . حال چون تیغه های بی متال استاتر در دو سر آن حالت اتصال کوتاه را به خود می گیرند و ولتاژ آنها به صفر می رسد ، گاز نئون داخل استارتر یونیزه نمی شود و تیغه های بی متال سرد می شود در این لحظه بدلیل ویژگی خودالقایی سلف ، ولتاژ لحظه ای زیادی مابین 750 تا 1600 ولت تولید شده و سبب یونیزه کردن بخار جیوه داخلی لامپ می شود و جریان در داخل لامپ برقرار می گردد . به دلیل اینکه داخل لامپ از مواد فلورسانس اشباع شده ، عبور جریان سبب برخورد الکترون ها به جدار داخلی لامپ شده و نور تولید می شود در این وضعیت ، جریان لامپ زیاده شده و ولتاژ اضافی آن در دو سر چوک افت می کند .

قیمت لامپ های نئون :

قیمت لامپ های نئون با توجه به نوع لامپ ها ، گاز منتشر شده در داخل آن و نوع شیشه های خامی که در ساخت حروف برجسته بکار می روند تعیین می شود .

 

اگر تمایل دارید در مورد انواع حروف برجسته در تابلوهای تبلیغاتی بیشتر بدانید ، مطلب زیر را مطالعه کنید .

 

انواع حروف برجسته در تابلوهای تبلیغاتی

 

 

2) لامپ فلورسنت در تابلوسازی :

لامپ فلورسنت انواع متفاوتی دارد که عبارتند از :

  • لامپ فلورسنت با الکترود
  • لامپ فلورسنت بدون الکترود
  • لامپ فلورسنت ترابیند
  • لامپ فلورسنت کم مصرف

در حوزه تابلوسازی از لامپ فلورسنت برای روشنایی تابلو فلکسی ، بنر ، بیلبورد و به طور کل تابلوهایی استفاده می شود که در ساخت آنها از حروف برجسته استفاده نمی شود و به صورت چاپی به معرض نمایش در می آیند و به عنوان تبلیغات محیطی در معرض دید عموم قرار می گیرند و برای روشنایی آنها در هنگام شب برای دیده شدن ، در طرفین آنها لامپ های فلورسنت نصب می شود . اجزای تشکیل دهنده لامپ های فلورسنت شامل گاز جیوه ، الکترود ، حباب خارجی و لایه داخلی پوشیده شده از فسفر می باشد . حباب لامپ های فلورسنت با گاز بخار جیوه با فشار کم پر شده و در اثر تخلیه الکتریکی در گاز بخار جیوه ، نور ماورالبنفش و مقدار کمی نور سبز و آبی بر حسب فعل و انفعالات شیمیایی و فشار گاز ساطع می شود که در اثر برخورد با لایه پوشش داخلی فلورسنت به نور مرئی تبدیل می شود .

قیمت لامپ های فلورسنت :

قیمت لامپ های فلورسنت با توجه به نوع مدل آنها و کشور سازنده تعیین می شود  . انواع متفاوتی از لامپ های فلورسنت نظیر لامپ های فلورسنت شیشه ای T10 ,T8  ، لامپ های فلورسنت آلومینیومی و لامپ های فلورسنت مهتابی در بازار موجود است که هر کدام کارکردهای متفاوت خود را در حوزه های مختلف دارند .

3) لامپ های ال ای دی در تابلوسازی :

لامپ های ال ای دی در حوزه تابلوسازی خصوصاً در ساخت تابلوهای تبلیغاتی حروف برجسته نظیر تابلو چلنیوم ، تابلو وکیوم ، تابلو نئون پلاستیک ، تابلو لاسوگاسی ، تابلو پیکسلی و تابلو پولکی نقش پررنگی را ایفا می کنند .

 

 

به طور معمول ال ای دی های نواری در ریسه ها و پک های متراژی  5 یا 10 ، در مدل ها و رنگ های متفاوت به صورت پشت چسب دار با رویه پلاستیکی ضد آب ، در بازار موجود هستنند و نکات قابل توجه در هنگام خرید این ال ای دی ها ، میزان لومن ، CCT و CRL ، دمای رنگ یا CCT  ، شاخص رنگ در زیر نور CRL  ، سایز و تعداد ال ای دی ها و ولتاژ برق مصرفی می باشد که در هنگام خرید می بایست دقت کافی به خرج دهید  .

 

 

ال ای دی های نوع ریسه ای نیز بر اساس نوع چسب ، میزان ضد آب بودن ، مقدار مس بکار رفته ، کیفیت برند ، نوع پوشش استریپ و نوع رنگ در انواع متفاوت عرضه شده اند .

ال ای دی های ریسه ای یا استریپ ال ای دی از یک مدار قابل انعطاف که لامپ های ال ای دی روی آن مونتاژ شده اند و به  صورت چسب دار و بدون چسب جهت تزئینات فضای داخلی ، نورپردازی ، اعمال نور مخفی و تابلوسازی بکار می روند که به چند مورد از آنها اشاره می کنیم :

ال ای دی تک رنگ بدون امکان آدرس دهی :

در این روش هر ال ای دی به رنگ سفید است و حرارت رنگ آن عددی ما بین 2700 کلوین تا 6500 کلوین می باشد و یا می تواند هر رنگی در طیف مرعی ما بین 400 تا 700 نانومتر باشد . کلیه ال ای دی های ریسه ای تک رنگ به صورت همزمان روشن می شوند و شدت نور آنها توسط کنترلر ، قابل کنترل می باشد .

ال ای دی های ریسه ای رنگی بدون قابلیت آدرس دهی :

در این نوع از ال ای دی ها همه دارای یک آدرس هستند که همه به یک رنگ مثلا قرمز ، آبی ، سبز ، یا نارنجی می باشند که  در دو نوع خطی و نواری موجودند که قابلیت آدرس دهی دارند .

ال ای دی های ریسه ای رنگی با قابیت آدرس دهی :

در این روش هر ال ای دی قابلیت تولید رنگ های متعدد را دارد و دارای چیپ یا آی سی کنترل کننده رنگ است که همگی قابلیت آدرس دهی را دارند و می توان با کنترلر حرکت های نوری متعددی را در طول ریسه اعمال کرد که سرعت نمایش نور در آنها 30 فریم در ثانیه است برای همین حرکات نوری نرم و روان بدون پرش را به نمایش می گذارند . جهت نصب آنها نیاز به یک منبع تغذیه با ولتاژ 12 یا 24 ولت دارید که توسط جریان مستقیم تامین می شوند .

ال ای دی های شاخه ای یا خطی :

این نوع ال ای دی ها نسل بعدی ال ای دی های نواری هستند که بدنه ای آلومینیومی و غیرقابل انعطاف دارند که شامل بخش های مجزا همچون ال ای دی های نصب سطحی ، برد مدار چاپی آلومینیومی و مدار تنظیم ولتاژ ال ای دی می باشند .

قیمت لامپ های ال ای دی :

لامپ های ال ای دی با توجه به نوع ریسه ای ، شاخه ای ، شلنگی ، بلوکی و دیگر موارد تعیین می شود که هر کدام کارکردها و نحوه اجرا و اتصال متفاوتی دارند .

 

4) لامپ های اس ام دی در تابلوسازی :

نسل بعدی لامپ های کوچک تزئیناتی ال ای دی هستند که با نام اس ام دی جهت مصارف متعدد نظیر نورپردازی نمای ساختمان ، نورپردازی باغچه و باغ ، استفاده در اتومبیل ها ، نورپردازی ادارات و سالن های همایش و تابلوسازی مورد استفاده واقع می شوند . اس ام دی ها  ، ال ای دی های تکامل یافته هستند که با استفاده از لحیم کاری بدون استفاده از سوراخ ،  بر روی برد نصب می شود که نسبت به ال ای دی ها درخشندگی ، طول عمر و کیفیت بالاتری دارند . ساختار کلی لامپ های اس ام دی این چنین است که از دو یا چند پایه جهت لحیم کاری ساخته شده ، روی یک پد مخصوص که با استفاده از مس یا آلیاژهای دیگری که قابلیت انتقال دهی حرارت را دارند لحیم می شوند که جنس پد و مس مصرفی در کیفیت و طول عمر لامپ ها تاثیر خارق العاده ای دارند .

اجزای تشکیل دهنده لامپ های اس ام دی حاوی بدنه لامپ ، درایور لامپ اس ام دی یا مدار یکسو کننده و برد لامپ اس ام دی است که می تواند از جنس آلومینیوم ، سرامیک و یا پلاستیک فشرده باشد . لامپ های اس ام دی بر اساس ساختار بدنه انواع متفاوتی دارند که عبارتند از :

  1. لامپ اس ام دی حبابی
  2. لامپ اس ام دی پرژکتوری
  3. لامپ ال ای دی دانلایت
  4. پرژکتور وال واشر ال ای دی
  5. لامپ ال ای دی نواری
  6. چراغ روشنایی پنل ال ای دی

 

اس ام دی هفت رنگ حروف برجسته یا RGB  :

این اس ام دی ها نیاز به درایور یا کنترلر دارند تا بتوان تابلو را به رنگ دلخواه روشن نمود و قابلیت برنامه ریزی جهت روشن یا خاموش کردن تابلو را نیز دارند .

انواع اس ام دی :

  1. بلوک اس ام دی زرد
  2. بلوک اس ام دی لنزدار
  3. بلوک اس ام دی فول کالر
  4. بلوک اس ام دی دوتایی هفت رنگ
  5. بلوک اس ام دی دوتایی معمولی
  6. بلوک اس ام دی هفت رنگ  RGB
  7. بلوک اس ام دی سفید
  8. بلوک اس ام دی قرمز
  9. بلوک اس ام دی سبز
  10. بلوک اس ام دی آبی

 

 

نحوه سیم کشی و تقسیم جریان در لامپ های اس ام دی :

برای پیاده سازی و اجرای لامپ های اس ام دی آنها را به دسته های 30 تا 40 تایی تقسیم می کنند و هر سیم با در نظر گرفتن مثبت و منفی بودن رنگ ها به صورت جداگانه به منبع تغذیه متصل می شود . جریان الکتریکی به صورت مساوی در تمام سطوح حروف تقسیم می شود و به هیچ وجه نباید جریان را به ابتدای یک دسته اس ام دی متصل نمود بلکه می بایست به وسط یک دسته 40 تایی متصل کرد اما اگر تعداد اس ام دی ها زیاد باشد اینکار تکرار می شود و سیم هایی که از وسط دسته های 40 تایی آمده با در نظر گرفتن مثبت و منفی با هم سری شده و به منبع تغذیه متصل می گردند .

کاربرد اس ام دی ها :

  • در ساخت تابلو های تبلیغاتی جهت نورپردازی حروف برجسته مورد استفاده واقع می شوند .
  • در دکوراسیون داخلی جهت نور پردازی فضا کاربرد دارند .
  • نورپردازی در سقف کشسان
  • نورپردازی نمای ساختمان
  • نورپردازی باغ و باغچه
  • چراغ های اتومبیل
  • نورپردازی سالن های همایش

 

مزایای لامپ های اس ام دی :

  • این لامپ ها نور را به صورت یکنواخت و در فضای گسترده تری پرتوافکنی می کنند .
  • تنظیم زاویه تابش لامپ های اس ام دی قابلیت کنترل دارد .
  • توسط لنزهای متمرکز کننده نور می توان وضعیت پرتاب نور و یا یکنواختی آن را در زوایای متعدد برنامه ریزی نمود .
  • لامپ های ال ای دی که با تکنولوژی اس ام دی تولید می شوند سبب کاهش تولید گرما و حجم می شوند .
  • تعداد دفعات روشنی و خاموشی لامپ ها تاثیری در کاهش طول عمر آنها ندارند .
  • به راحتی می توان توسط کنترلر شدت نور و رنگ لامپ ها را تنظیم نمود .
  • در عرض کمتر از 20 ثانیه لامپ های اس ام دی به نقطه اوج روشنایی می رسند .
  • لامپ های اس ام دی فاقد اشعه مادون قرمز و ماورالبنفش هستند .
  • با گذشت زمان نور لامپ ها دچار افت نمی شوند .
  • آلودگی محیط زیست را به همراه ندارند .

قیمت لامپ های اس ام دی :

لامپ های اس ام دی نوع پیشرفته ای از لامپ های ال ای دی هستند که به شیوه های متفاوتی اجرا می شوند و هر کدام بر اساس نوع فلز و جنس آن و نوع لامپ ها ، به قیمت های متفاوتی عرضه می شوند .

لامپ های 12 و 24 ولتی لاسوگاسی :

لامپ های لاسوگاسی به دو دسته 12 و 24 ولتی تقسیم می شوند که لامپ های 24 ولتی نسبت به 12 ولتی دارای قیمت بالاتر ، نور و دوام و ماندگاری بیشتری هستند .

 

لامپ های تابلو لاسوگاسی

 

مزایای لامپ های تابلو لاسوگاسی :

  • قابلیت اجرای رنگ نور متفاوت برای هر کاراکتر از حروف برجسته
  • انتشار دهی یکنواخت و قوی نور
  • دارای ضمختی و بزرگی نسبت به لامپ های ال دی ای و اس ام دی
  • پیاده سازی تابلو تابان با چهره متفاوت تر برای تبلیغات و بازاریابی